(Tip!) Dagje Amsterdam met kinderen | 31x UITJES!

0

Een dagje Amsterdam met kinderen en je zoekt naar leuke ideeën? In Amsterdam is zo ontzettend veel te doen, dan wij er een overzicht van hebben gemaakt. Je leest hier steeds een aantal tips, deze zijn verdeeld over thema’s en kinderleeftijden. Het zijn uitjes voor kinderen en tieners van alle leeftijden. Zo kan je makkelijk zien welke activiteiten bij jullie interesses passen!

Wil je een uitgebreid overzicht van de leukste activiteiten in Amsterdam per stadsdeel lezen? Dat lees je in dit artikel over de kinderactiviteiten in onze hoofdstad.

Dagje Amsterdam – de stad ontdekken

En wil je veel van Amsterdam ontdekken, dan loont het vaak om een stadspas aan te schaffen. Dit zijn een aantal opties:

#1 Openbaar vervoer, want je reist gemakkelijk door Amsterdam met de bus, metro en tram. En met dit ticket maak je dag en nacht onbeperkt gebruik van de metro, de trams en de bussen. De veerponten over het IJ zijn voor iedereen gratis toegankelijk. De pas kost € 8,50 voor een dag in 2023.

#2 Je kan de stad ook op de fiets ontdekken, dat kan bijvoorbeeld via Bajabikes. Er is deze fietstour, die is speciaal voor gezinnen met kinderen ontwikkeld. Daarnaast kan je er ook een fiets huren! Kinderfietsen en kinderzitjes zijn beschikbaar.

#3 Ga mee met een rondvaartboot, Nicole stapte met haar zoon op de Pets cruise.

This is Holland

Dagje Amsterdam met kinderen | Actief en voor tieners

Als je met tieners naar Amsterdam gaat dan is de kans groot dat ze willen winkelen in de Kalverstraat. Wij hebben daarom een aantal leuke activiteiten uitgekozen in het centrum van Amsterdam die geschikt zijn voor pubers.

#1 The Amsterdam Look out bied je een mooi uitzicht over Amsterdam. Om het wat spannender te maken stap je in de schommel. Je schommelt dan boven de stad!

#2 This is Holland is een unieke 5D-ervaring. In 2 jaar tijd is er met een helikopter op 22 locaties in Nederland gefilmd. Dit is omgezet in een prachtige film, die je ziet op een speciale manier: in 5D! (tickets)

#3 Amsterdam Dungeon is geschikt voor kinderen die tegen wat spanning kunnen! Dat is toch wat anders dan kijken naar een spannende film. Ruimtes die echt zweethanden opleverden waren het mortuarium en de moord op de zeedijk. (tickets kopen)

#4 Klimmuur Amsterdam centraal is geschikt als je pubers iets actiefs willen doen in Amsterdam.

#5 Ripley’s believe it or not bestaat uit een aantal verdiepingen en is een van de raarste attracties van Amsterdam. Het is een grappig en bijzonder museum. // Tickets

#6 Deze optie is buiten het centrum, bij restaurant Bij Storm op het Zeeburgereiland. Hiernaast kan je electrocross proberen. Ideaal, want zelf zit je op het grote terras in het zonnetje. Zijn er jongere kinderen mee? Er is een speeltuin en er ligt veel zand.

Spiegelmonument Amsterdam

Amsterdam, thema Tweede Wereldoorlog

In Amsterdam zijn veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Wil je je kinderen hierover iets vertellen? Dan zijn dit goede opties tijdens een dagje Amsterdam.

#1 Als je kinderen wat ouder zijn, of je hebt een kleintje in de kinderwagen, dan is de Proloog van het Westerborkpad een goede optie om de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam te ontdekken. Deze route begint bij Centraal Station en eindigt bij station Muiderpoort. Onderweg kom je langs allerlei standbeelden, musea en monumenten. Daarnaast wandel je onder andere ook door de Negen Straatjes, met veel winkels en terrasjes.

#2 Het Junior Verzetsmuseum heeft veel indruk gemaakt op Karlien. Op een interactieve manier volg je de verhaallijnen van vier kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Deze kinderen maakten de oorlog allemaal op een andere manier mee. Aan het eind krijg je ook nog de rest van hun levensverhaal te weten.

#3 In het Wertheimpark vind je het Spiegelmonument. Dit Spiegelmonument is ontworpen door Jan Wolkers. Bijzonder is dat in het ontwerp een urn is geplaats met daarin as van slachtoffers die om het leven kwamen in het kamp Auschwitz-Birkenau.

#4 Het Anne Frank Huis mag je eigenlijk niet missen als je naar Amsterdam gaat om over de Tweede Wereldoorlog te leren. In dit museum lees, zie en hoor je alles over het leven van Anne Frank en haar naasten. Er is een online wachtrij voor een kaartje, boek daarom op tijd. Met een museumjaarkaart is een bezoek gratis maar je dient je evengoed aan te melden.

#5 Struikelstenen noemen we in dit overzicht meer als een terzijde want er bestaat voor zover wij kunnen vinden geen plattegrond van alle struikelstenen in Amsterdam. Maar er liggen er inmiddels meer dan 500 stenen in de stad.  

Dagje Amsterdam met kinderen | Thema Instagram

Je gaat voor een dagje Amsterdam met kinderen en jouw kinderen zijn gek op Instagram (ze kunnen ons hier volgen). Wij hebben een aantal plekken geselecteerd die zeer geschikt zijn voor Insta.

#1 Museum of Ilusions is bij uitstek geschikt voor een bezoek met kinderen die foto’s willen maken voor Instagram. Je maakt hier allerlei grappige foto’s met 3D effect.

#2 Drie Graefjes is de plek waar je heen moet als je zin hebt in een stuk taart. Maar ook als je voor Insta op stap wilt, want ze hebben hier toch mooie cakes en taarten.

#3 Madame Tussauds biedt je de mogelijkheid om op de foto te gaan met beroemdheden.

Museum of Amsterdam Illusions

#4 De freak shakes van de Corner Bakery in Zuid en West zijn uitermate populair voor een foto op Instagram. In het weekend staat er geregeld een rij voor de deur.

#5 Ook de IJ-hallen, en dan liever nog NDSM, doen het goed op Instagram volgens deze lijst. Eens per maand is hier een weekend lang vlooienmarkt en dat is echt de moeite waard om heen te gaan. Je haalt er allerlei koopjes en vervolgens kan je ook nog eens perfecte foto’s schieten voor je Insta.

#6 De zevenlandenhuizen in de Roemer Visscherstraat, zijn al een bezienswaardigheid om te bezoeken. Je vindt deze in zuid, in de buurt van het Vondelpark. Je ziet hier een rij van zeven woonhuizen, en ieder huis vertegenwoordigt een bouwstijl uit een ander Europees land. 

#7 Het Moco Museum, op het Museumplein, staat ook goed bekend onder jongeren. Er zijn veel plekken in het museum waar je mooie foto’s kan schieten. Ik zou niet op zondag erheen gaan, dan is het veel te druk. – Tickets bestel je hier

Moco Museum

Dagje Amsterdam met peuters en kleuter

Naar Amsterdam met kinderen en je bent met kleuters of peuters op stap? Dan hebben we een aantal leuke tips zodat het voor het hele gezin leuk blijft!

#1 Veel peuters en kleuters zijn gek op dieren. De eerste opties waar je aan denkt is Artis, de dierentuin van Amsterdam.

#2 Een andere, goedkopere optie, is de geitenboerderij in het Amsterdamse bos. In het Amsterdamse bos zijn vaak activiteiten voor peuters, denk aan het kabouterpad en peuters in het wild.

#3 Bij mooi weer is een speeltuin altijd een goed idee. Overal in Amsterdam vind je leuke speeltuinen, kleinere en grote. In het Vondelpark is een leuke speeltuin, speeltuin UJ Klaren is ook geschikt. Of ga naar het Amstelpark, waar heel wat te doen is voor kinderen.

#4 Of ga zwemmen in een pierenbadje: dit kan bijvoorbeeld in het Amsterdamse bos of het Vondelpark. Ook bij restaurant Bij Storm staan op mooie dagen zwembadjes.

#5 Het Scheepvaartmuseum is ook leuk voor jongere kinderen. Karlien was met haar peuter bij museum ons lieve heer op solder. Hij vond alle trappen en de smalle gangen fantastisch.

Dagje Amsterdam met kinderen – Thema geschiedenis

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis (en je kind ook) dan zit je goed in Amsterdam. Tijdens een dagje Amsterdam met kinderen kan je bijvoorbeeld deze musea bezoeken.

#1 Hermitage: deze staat hoog op de wensenlijst van Karlien om te bezoeken met haar gezin. Hier zijn diverse opties voor een bezoek met kinderen, waaronder familieateliers, cursussen en speurtochten.

#2 Amsterdam Museum is zeker in de vakanties, met het stadslab, erg leuk voor gezinnen. Ook Het Kleine Weeshuis is specifiek voor kinderen, dit bezoek je het hele jaar door.

#3 Het Torture museum is puur voor de liefhebber, voor degene die echt wil weten wat voor martelmethoden er werden gebruikt in de middeleeuwen. Karlien was hier, zonder kinderen, en vond het niet helemaal geschikt voor haar. Het museum is vrij klein en echt gericht op de geïnteresseerde.

#4 In museum Het Grachtenhuis leer je de geschiedenis van de grachtengordel kennen, van het begin tot nu en dat op een interactieve manier!

#5 In een overzicht van een dagje Amsterdam met kinderen mag het Rijksmuseum natuurlijk niet missen! Je kan in het museum een apparaat huren waarmee je een digitaal familiespel kan spelen. (tickets)

#6 Een speurtocht door de Jordaan laat je de stad op een andere manier zien.

Anne Frank

Thema Natuur

Ook in een grote stad als Amsterdam vind je op verschillende plekken natuur. In mooie stadsparken natuurlijk, maar ook kan je het een en ander leren over de natuur of je gaat naar een natuurspeeltuin. Dit zijn onze tips voor “groen” Amsterdam met kinderen.

  1. In het centrum van Amsterdam ligt de Hortus, dit is een grote botanische tuin.
  2. Het Amsterdamse bos is een groot natuurgebied in de stad. Naast wandelen en fietsen is hier veel meer mogelijk. Zo zijn er onder andere speeltuinen, er is een pierenbad, een geitenboerderij en een pannenkoekenhuis.
  3. Micropia is een wetenschapsmuseum, vlakbij Artis aan het gratis toegankelijke Artisplein. Je leert er heel veel over micro-organismen.
  4. Vanuit het centrum kan je met de pont naar Amsterdam-Noord. Huur een fiets en verken landelijk Noord met allerlei kleine dorpen als Ransdorp en Holysloot. In dit laatste dorp komt Karlien graag bij Het Schoolhuys.
  5. Bekijk alle natuurtips voor parken in Amsterdam die I Amsterdam op een rij heeft gezet.

Dagje Amsterdam met kinderen – Winkelen

Zin om tijdens je dagje Amsterdam met kinderen een aantal bijzondere winkels te bezoeken? Blogger Nicole zette deze tips op een rij:

#1 De Tony Chocolony winkel vind je in het Beursgebouw. Dit is een must voor iedere chocolade liefhebber. Naast “gewoon” chocola kopen kan je er chocolade proeven, in de Photo Booth en stel je eigen chocoladereep samen (en dat is echt leuk!).

#2 De Muizenhuis winkel met een werkplaats is heel erg leuk. Deze vind je in de Jordaan.

#3 Ook in de Jordaan vind je het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje.

#4 Gek op chocoladekoekjes? Ga naar Van Stapele – het is een winkel waar ze maar een soort koekje verkopen, die is dan wel enorm de moeite waard. Inclusief een grabbel-la voor kids. Spuistraat/Singel

#5 Kerstwinkel – op de Bloemenmarkt is het het hele jaar kerst. 

#6 De Kinderboekenwinkel op de Rozengracht en Casperle in de Pijp

#7 Schaak en Go winkel het Paard – dit is een winkel die tot aan de nok toe is gevuld met spellen en legpuzzels. Je vindt deze op de Haarlemmerdijk.

street art Amsterdam met kind

Kunst

Daarnaast is er veel kunst te bewonderen in Amsterdam met kinderen, dit zijn onze favoriete plekken om te bezoeken met het gezin:

#1 Het Rembrandthuis in de Jodenbreestraat: hier woonde Rembrandt van Rijn een tijd. Je kan dit huis bezoeken. Ze geven demonstraties in verf mengen en etsen.

#2 Het Van Gogh museum is zeker een bezoek waard, het is ontzettend leuk voor kinderen. Nicole deelde laatst wat je doet in het Van Gogh museum met kinderen. En bij de Hermitage zijn er ook familieworkshops waarbij kids zelf kunst kunnen maken. 

#3 Voor street art zit je goed in Noord bij de NDSM-werf. Hier ligt de kunst op straat. Nicole wacht met smart tot het street art museum daar wordt geopend, maar dat is uitgesteld.

#4 Karlien was onlangs bij het Stedelijk museum, dat is een museum voor moderne kunst. Waar ze een kort bezoek had verwacht van een uurtje, bleek 4 uur niet genoeg om het hele museum te zien. Haar kinderen waren ontzettend enthousiast en ze willen er binnenkort weer heen.

#5 Nieuw in 2023 is RTXP (Art Experience) Amsterdam. In het midden van de Amsterdamse Pijp is een oud schoolgebouw omgetoverd tot een Art Experience. De top 50 beroemdste schilderijen ter wereld zijn nageschilderd door kunstenaars van nu. Daarnaast zijn er door het hele pand ”easter eggs” verstopt die aan de hand van een speurkaart te vinden zijn.

Amsterdam met kinderen
Stedelijk museum

Dagje Amsterdam met kinderen | Gratis uitjes

Al die activiteiten kosten geld en dan loopt het hard op als je met het gezin naar Amsterdam met kinderen gaat. Daarom delen wij een aantal leuke betaalbare activiteiten in de stad.

#1 Het dak bij NEMO is gratis toegankelijk: vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Het NEMO is erg leuk met kinderen maar het is helaas geen budget activiteit.

#2 En de Fontein De Watertafel bij het Artisplein is leuk op mooie dagen.

#3 De meeste speeltuinen zijn gratis toegankelijk, soms betaal je een paar euro entree. Er zijn heel veel speeltuinen in Amsterdam, hier is een uitgebreid overzicht. Je kan bij “locatie” het stadsdeel aangeven waarin je wilt zoeken.

#4 Alle gratis activiteiten in de stad? Lees dan ons overzicht van gratis kinderactiviteiten in de stad. En dit zijn tips voor de omgeving van de stad!

Dagje Amsterdam met kinderen | Restaurants

#1 The Corner Bakery met de freakshakes is populair! Zoet en over-the-top, wel heel leuk om eens te bezoeken.

#2 Carré heeft een terras dat drijft op de Amstel, ideaal voor in de zomer.

#3 Pannenkoekenboerderij Meerzicht in het Amsterdamse bos met een leuke speeltuin.

#4 La Fucina is een Italiaans restaurant in Oost. Ik was hier toevallig met mijn peuter en het bleek een ontzettend leuke plek. Want: heerlijk en betaalbaar eten. En daarnaast een enorme kinderhoek.

#5 Wijs West is een restaurant, café, winkel in Amsterdam-West incusief kinderhoek met een hek er omheen. 

#6 In het Vondelpark kan je goed terecht met je kinderen bij Het Groot Melkhuis, dit is een restaurant met speeltuin en een terras aan het water.

#7 SkateCafe in Amsterdam-Noord.

#8 Bij mooi weer kan je terecht op het dakplein van NEMO, met een groot buitenterras en een restaurant.

#9 Pancake Bakery bij de Westerkerk.

Dagje Amsterdam met kinderen | Familiehotels

#1 In Amsterdam-Oost ligt het Q-Factory Hotel. Het is een mooi ingericht en hip hotel. De Superior Tweepersoonskamer is geschikt voor gezinnen met twee kinderen.

#2 Bij het Mercure Hotel Amsterdam City South (een hele mond vol) verblijf je in een Classic Familiekamer, geschikt voor vier personen. Het is een modern 4-sterrenhotel, en het ligt aan de rivier de Amstel. In het hotel is er een sauna en een Turks stoombad.

#3 Het Holiday Inn Amsterdam ligt in Amsterdam-Zuid, het centrum bereik je per metro, tram of taxi in vijftien minuten. In dit hotel zit een loungebar, een restaurant en een fitnesscentrum. In de Open Lobby Bar haal je Starbucks koffie. Met een of twee kinderen verblijf je in de standaardkamer met twee tweepersoonsbedden.

#4 Zoek je een kindvriendelijk hotel Amsterdam voor een echt super-de-luxe verblijf, dan kies je voor het Hotel Okura Amsterdam.

#5 Ook deelden we eerder leuke tips voor kindvriendelijk overnachten in Amsterdam! Het vakantiepark EuroParcs Het Amsterdamse Bos ligt in het zuiden van Amsterdam. Hier verblijf je midden in de natuur en je staat ook zo in het bruisende centrum van de stad. Er zijn vakantiehuisjes te huur en er is een speeltuin.

Wat voor thema’s wil jij nog meer uitgewerkt zien voor een dagje Amsterdam met kinderen? Lees ook onze tips voor kindvriendelijke restaurants in Amsterdam

Amsterdam met kinderen
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.