Amsterdam Light Festival – de Water Colors KIDS cruise

0

“Met welke boot gaan wij varen, mama?” Met mijn man en onze zoon van 4 jaar zitten we op de kade van rederij Blue Boat Company te wachten tot de familiecruise (de Water Colors KIDS cruise) van start gaat. Knusse blauwe tentjes beschermen ons tegen de fijne regen – dat maakt het wachten erg comfortabel. Al kan mijn zoon niet wachten om aan boord te mogen. De goodiebag die elk kind krijgt, ontsnapt nog even aan zijn aandacht.

Amsterdam Light Festival

De Water Colors KIDS cruise

De rode draad

In korte tijd varen heel wat rondvaartboten langs. Dan is het zover: onze boot meert aan en we mogen instappen. De boot is zo ingericht dat iedereen dichtbij het raam kan zitten. We nemen plaats in één van de ‘coupé’s’: een tafel met twee banken. Achterop is een buitendek, dat ik tijdens de vaart vaak opzoek om foto’s te maken. Ook bevindt zich daar een klein maar fijn toilethuisje.

Onze gids stelt zich voor als Dolf. Nadat hij kort heeft uitgelegd wat de regels zijn (“de laatste regel is: genieten!”) gaat hij snel over op het eerste lichtkunstwerk dat we zien: de rode draad die van begin tot eind langs de hele route loopt. Hij vertelt alles in het Engels en het Nederlands, op zo’n manier dat het voor kinderen leuk is om naar te luisteren.

Amsterdam Light Festival

Stampen en gillen

“De route is 5,6 kilometer lang”, laat Dolf ons weten. Op deze grote rondvaart zien we onderweg maar liefst 20 verschillende lichtkunstwerken. We varen door smalle en brede grachten met feestelijk verlichte bruggetjes naar het Centraal Station en langs museum NEMO. Bij het Scheepvaartmuseum ligt de replica van VOC-schip De Amsterdam te pronken. Op dit schip is één van de kunstwerken aangebracht, wat het omtovert tot een piratenschip.

Dolf kondigt alles ruim van tevoren aan en vertelt dan iets over het ontstaan en het idee achter het kunstwerk. Het slijmmonster in de bomen maakt indruk op onze zoon, net als de lange lichtstrepen langs een kade: door geluid te maken slaat het licht uit, hoe harder hoe meer. Dit laten de kinderen aan boord zich geen twee keer zeggen: stampen en gillen mogen ze!

Amsterdam Light Festival

Een tunnel van licht

Al snel blijkt wat mijn zoon het leukst vindt. “We gingen onder heel veel bruggen door, maar de leukste was waar we onder lichtjes door gingen”, vertelt hij naderhand. De tunnel van verspringende lichten waarmee we onder een brug door gaan imponeert hem duidelijk het meest. Korte tijd baadt het interieur van de boot in fel licht. “Oooooh, wat moooooi!” roept hij uit. Deze scoort ook hoog bij de volwassenen, mijzelf niet uitgezonderd. Verderop ben ik geboeid door een kunstwerk dat geprojecteerd is op een gevel, waarbij de kunstenaars live steeds kleine stukjes eraan veranderen. Daardoor is het geen moment hetzelfde.

Amsterdam Light Festival

Goodiebag

Wij hebben erg genoten van deze rondvaart tijdens het Amsterdam Light Festival. De speciale familievaart van anderhalf uur is een leuke ervaring. De sfeer aan boord is gemoedelijk en niemand maakt er een punt van als het af en toe wat druk of lawaaiig is. De lichtkunstwerken zijn zeer verschillend – iedereen pikt er gegarandeerd een favoriet uit die bijblijft. Thuis bekijken we de inhoud van de goodiebag. Onze zoon is een blij man met de verrekijker, de ballon met lichteffect en het leuke autootje. Het Minecraft Magazine zal oudere kinderen vast interesseren. En we kunnen ons eigen lichtgevende bootje bouwen; dat gaan we zeker doen.

Amsterdam Light Festival

Praktische informatie

Opstappunt: Stadhouderskade 30, schuin tegenover de ingang van het Vondelpark.
Hoe kom je er: Vanaf het Centraal Station rijden tram 1, 2 en 5 naar het Leidseplein. Vanaf daar is het 5 minuten lopen. Met de auto kun je parkeren in de Q-Park garage ‘Byzantium’, op 3 minuten lopen van de rederij.
Kosten: €21,50 voor volwassenen en €12,50 voor kinderen van 5 t/m 17 jaar. Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis en moeten bij drukte op schoot zitten. Zie de website voor informatie en tickets.
Aan boord zijn hapjes en drankjes te koop.

Honger gekregen? Lees waar de kindvriendelijke restaurants in Amsterdam zijn.

Amsterdam Light Festival

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.