Garnalenvissen met De Groot recreatie vanuit Den Oever

0

Garnalenvissen op het wad, hoe leuk en origineel is dat! Vanuit Den Oever verzorgt De Groot recreatie diverse activiteiten zoals, wadlopen, rondvaarten en garnalenvissen. Tijdens ons verblijf in een stadsbus op de camping Terra Incognito is het een kwartiertje rijden naar Den Oever. We zijn heel benieuwd hoe dit uitje is!

Op een zaterdagochtend in juli stapten mijn meiden, een vriendin en ik aan boord op de WR117. De auto konden we gratis parkeren aan de Oostkade. We werden verwelkomd door de schipper en bemanning en samen met ons stapten er nog een aantal toeristen en een grote familie aan boord. We konden plaatsnemen op de bankjes, in het midden van de boot of langs de reling. Het schip had een kant van de reling deels met plastic schermen dichtgemaakt, zat je uit de wind.

Inhoudsopgave

Garnalenvissen

We gingen eerst een uurtje varen op de Waddenzee. In dat uurtje vertelde de schipper allerlei weetjes over het garnalenvissen en de omgeving. Ondertussen mag je rondlopen over het schip, maar lekker blijven zitten mag ook. Een toilet is ook aanwezig. Na een uurtje varen liet de bemanning de netten naar beneden zakken. De netten lieten ze zo’n 20 minuten over de zeebodem trekken.

Bij het ophalen werden de grote garnalen eruit gehaald, deze werden direct gekookt. De rest van de vangst werd verdeeld in waterbakken die in het midden van het schip stonden. Zo kon iedereen de vangst goed bekijken. We zagen platvisjes, kleine garnalen en krabbetjes in de waterbakken zwemmen. Je mocht ze aanraken of even vastpakken. Het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes krab werd uitgelegd en ze vertelden welke vissoorten er in de waterbakken zwommen. Op een gegeven moment mochten we de krabben en vissen uit de waterbakken halen (met een bekertje) en deze weer overboord gooien. In de lege waterbakken werden vervolgens de gekookte garnalen neergelegd. We mochten de net gevangen garnalen proeven!

Het was hoog water, de zandbanken lagen onder water en de kans op het zien van zeehonden en lepelaars was daarmee erg klein geworden. Maar we hadden geluk, we hebben een zeehond gezien in het water. Deze was aan het jagen en stak even zijn kop boven het water uit. Het ging zo snel dat ik er helaas geen foto van heb kunnen maken.

Maar voordat je garnalen kunt eten, moet je ze pellen. Dat is even een handigheid die je onder de knie moet krijgen. “Er zijn drie stappen”, aldus de schipper: “drukken, draaien en dan trekken”. De meiden vonden het prachtig, al kregen ze niet allemaal de techniek onder de knie. Na zo’n twee uurtjes varen voeren we terug naar de Oostkade. We kregen allemaal een zakje gekookte garnalen mee naar huis. WAD een avontuur!

Na het garnalenvissen was het een paar stappen lopen naar de Havenkiosk, er is ons verteld dat je hier de lekkerste vis kunt kopen. Je kunt zowel binnen als buiten zitten, met uitzicht op de haven, vissersboten en de Afsluitdijk.

garnalen pellen

Praktische info garnalenvissen

De Groot Recreatie
06 51806581
Email: info@degrootrecreatie.nl
Website: https://www.degrootrecreatie.nl
Adres opstapplaats: Oostkade 3, Den Oever

Garnalenvissen – kosten 2022

Volwassenen €17,50
Kinderen t/m 10 jaar €12,50
Inclusief:
– Garnalenvissen, koken, pellen & proeven op de WR117
– Varen langs lepelaars en zeehonden, bij laag water
– Aankomst met koffie/thee en limonade aan boord

garnalenvissen

Andere activiteiten in Den Oever met kids

Zeeverse Vismarkt

Op de ZeeVerse Vismarkt kun je rechtstreeks de vangsten van Wieringer vissers kopen. Tegen een kleine vergoeding kun je de gekochte vis laten schoonmaken en/of vacuüm trekken. Naast vis zijn er ook lokale producten te koop zoals honing en groente.

Elke zaterdag van 08:30-12:00
ZeeVerse Vismarkt Wieringen
Havenkade 1
https://www.versevis.nl/

Uitkijktoren Waddengebied

In de haven, aan de voet van de Afsluitdijk, staat sinds een paar jaar een nieuwe uitkijktoren over het Waddengebied. Hier heb je mooi uitzicht over het schor bij Den Oever, de Waddenzee, de haven en de lepelaarskolonie op het eiland Vogelzand. Vanaf de toren zijn altijd wadvogels en vaak ook zeehonden te zien, leuk om even te doen na het garnalenvissen.

Historische Hoek haven van Den Oever

In de Historische Hoek van de haven van Den Oever liggen oude schepen waarmee je kunt zeilen en droogvallen. Zie voor actuele informatie www.onew.nl. Zoals de uit 1840 Wieringer Skuutje WR60 ‘Jonge Jan’, Wieringer Aken WR4 ‘Zelden Pas’ en WR173 “Twee Gebroeders”.

Viking Informatie Centrum Wieringen

In de zomer van 1996 vond men de zilverschat van Westerklief op Wieringen. Enkele jaren daarna werden in de omgeving nog eens twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn daar achtergelaten door Vikingen. In het museum zijn de laatste twee zilverschatten te bekijken en een replica van de eerste zilverschat. De originele, eerste zilverschat is te bewonderen in het Museum van Oudheden in Leiden. De verhalen achter de zilvervondsten worden verteld a.d.h.v. veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd

Adresgegevens
Havenweg 1
Den Oever

Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag 12:00-16:00
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis
Kinderen 6 tot 12 jaar €3,50
Vanaf 12 jaar €5,00

Garnalenvissen met De Groot recreatie, en vervolgens Den Oever ontdekken, is zeker een aanrader tijdens een verblijf in de kop van Noord-Holland.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.