Getest: Kameleondorp met kinderen

0

Alyt was onlangs bij het Kameleondorp met haar kinderen. In deze blog deelt ze wat er te doen is, en hoe leuk het is.

“Kameleon Terherne, daar komen de verhalen tot leven! Beleef de avonturen van Hielke en Sietse en ervaar het 50’er jaren boerenleven; stap in de wereld van de Schippers van de Kameleon. Vaar mee in de Kameleon, survival op het avontureneiland en slenter door de straten van Lenten. Voor jong én oud biedt Kameleon Terherne een dag vol plezier, beleven en ontdekken”. Bron

Er zijn verschillende tickets/arrangementen verkrijgbaar. Wij kregen de tickets ‘Gerben’ om het dorp te testen voor Reistipsmetkids. Hiermee konden we het avontureneiland en dorp Lenten bezoeken.

Inhoudsopgave

Ons bezoek aan Kameleondorp met kinderen

We hadden droog weer, maar de zon kwam er niet bij. Bij aankomst besloten we om het dorpje Lenten eerst te gaan verkennen, en om daarna naar het Avontureneiland te gaan. We parkeerden in het dorp Terherne. Je kan overal gratis parkeren en er is parkeerruimte bij de ingang van het Kameleondorp.

We werden verwelkomd bij de balie. Hier kregen we kregen De Lentenbode uitgereikt (het dorpskrantje) waarin een puzzel stond. Ook maakten we een afspraak maken om met een praam /bootje naar het avontureneiland te gaan. Dat kon of om 12:00 of om 13:30. We waren er om 11:15 en de speurtocht zou ongeveer een uur in beslag nemen, dus we kozen voor de boot van 13:30.

Op de balie lag een folder waarin stond dat er een app te downloaden is. De tweeling Hielke en Sietse vertellen d.m.v. deze app de geschiedenis van Terherne. Maar helaas werkte de wifi niet, dus kon ik die app niet downloaden. Dat was jammer.

Het Kameleondorp Lenten

Een dorpsbewoner loodste ons naar een ruimte waar we de introductiefilmpje konden bekijken en uitleg kregen over de speurtocht van koffers / puzzel in de Lentenbode. In Lenten zijn koffers opgedoken, deze koffers zijn verstopt in de diverse ruimtes. In elke koffer zit een verhaaltje met een onderstreept woord. Dat woord vul je in op de juiste plaats in de puzzel.

Vervolgens kan je vervolgens met deze oplossing de code van de redactieruimte zoeken en de deur openmaken met een cijferslot. In de redactieruimte kom je er uiteindelijk achter waarom er koffers in het dorpje zijn verstopt. Ook zijn er pratende melkbussen die je aanwijzingen geven waar de koffers liggen.

De speurtocht is rondom het dorpsplein en dit is allemaal overdekt. We hebben o.a. het huis van de familie Klinkhamer, de smederij, het politiebureau en de molen gezien. Alles in de stijl van de jaren ’50. Buiten op het erf kan er gespeeld worden, in boomhutten en op een schip. Dit hebben wij niet gedaan, omdat het toen regende. Op de site staat dat er met Oudhollandse spelen kan worden gespeeld, maar wij hebben ze niet gezien.

Mijn oudste meid vond de speurtocht echt leuk. Maar doordat ze zo gefocust was op het zoeken naar koffers, was ze zich niet echt van bewust van haar omgeving. Dus ja, veel van de jaren ’50 heeft ze niet gezien. Voor mijn jongste dochter was de speurtocht te moeilijk, die hobbelde maar achter haar grote zus aan.

De woorden die we moesten overschrijven hadden te maken met het klimaat (zoals broeikas, gemaal, zeespiegel). Te moeilijk voor mijn meiden. Ik vond de inrichting van de gebouwen wel erg mooi en goed uitgevoerd, en wees mijn meiden er af en toe even op. “Kijk hier is een oude wc, draaitelefoon etc”. Dan werden ze ook enthousiast. Even bellen met de draaitelefoon of achter een oude typemachine zitten.

Om 12:15 waren we klaar met de speurtocht. We hadden de code gevonden om de redactiedeur open te kunnen maken. Nu moesten we nog meer dan een uur wachten op de boot.

Ineens zagen we een dorpsbewoner die op zoek was naar Kees “of wij Kees gezien hadden, een jongetje met rood haar” nee, die hadden wij niet gezien. Dit vonden mijn meiden zo leuk, en ze vroegen zich af of ze Kees nog zouden zien. Ondertussen zaten we een broodje te eten op het dorpsplein. In het café Vrolijk is trouwens ook van alles verkrijgbaar.

De baliemedewerkster kwam ineens naar ons toelopen met goed nieuws. We mochten gratis met de rondvaart van 12:30 mee, hoefden we niet een uur te wachten. Normaal gesproken zit dat niet in het arrangement ‘Gerben’, maar ze maakten een uitzondering. Super!

Kameleondorp en avontureneiland

Het avontureneiland

Vanuit het Kameleondorp is het 2 minuten lopen naar de boot, bij de VVV van Terherne. Bij de VVV stapten we in een overdekte praam. En zo voeren we met een heel gezelschap richting het avontureneiland. We voeren langs plekken uit de Kameleonboeken/films. Er werd wat verteld over de kleine eilandjes die we tegenkwamen. Je kon ook meedoen met een speurtocht op het water. Op de oever stonden verschillende voorwerpen die je moest zoeken en moest invullen op je formuliertje. Dit kon je uiteindelijk weer inleveren bij de VVV.

Bij aankomst op het eiland werden we verwelkomd door een medewerker. Die ging een en ander uitleggen. Op zich een leuk verhaal, maar het duurde wat te lang voor mijn meiden, die dachten alleen maar, ‘ik wil spelen’. Zo mag je bijvoorbeeld wildplassen, maar er zijn ook wc’s.

Kameleondorp met kinderen

In een eendenkooi j/m (achter een schutting) kun je je verkleden, mocht dat nodig zijn. We mochten het bezoek aan het eiland met een plons beginnen. We trokken met z’n drieën een zware jerrycan omhoog uit het water die we loslieten, met een dikke plons als gevolg.

Daarna konden we het eiland op eigen houtje gaan verkennen. Hier keken de meiden naar uit. We zagen vooral veel (moeras)paadjes, deze hebben natuurlijk bewandeld. En nee, dan heb je geen droge voeten meer……Ook kun je in een (modder)poel zwemmen met kikkers, een potje klinkhamer golf spelen, in een katapult zitten etc. Heel avontuurlijk allemaal. Neem wel schone kleren/zwemkleding/schoeisel mee, want je kan vies worden. Wel zo fijn om wat achter de hand te hebben.

Er zijn ook diverse spellen die je kunt pakken, zoals kubb, badminton of jeu de boules. Ook kun je een bootje met peddels huren, á 5 euro per dag. Op het eiland hangt een bordje met afvaarten. Maar in overleg kan er ook een bootje komen, het is dan wel de vraag wanneer.  Toen ik er was wilde een ander gezin wel weer weg. Maar ze moesten toen nog een uur wachten. Omdat wij ook wel klaar waren, gevraagd of wij ook in dat bootje konden en dat kon gelukkig. Dat vond ik wel vervelend, dat je niet precies weet wanneer je naar het eiland kunt varen en er weer vanaf kunt gaan.

Qua eten en drinken is er ook wat verkrijgbaar. Je kunt ervoor kiezen om zelf een pannenkoek, wentelteefje of broodje ei te bakken op houtvuur. Wij gingen een pannenkoek bakken. Echt heel leuk, als we met de pan gingen lopen moesten we heel hard ‘hete pan ‘roepen. Neem wel contant geld mee, want er is geen pin op het avontureneiland (staat ook op de site). Een pannenkoek kost bijvoorbeeld € 2,50, bakje koffie € 1,50 en limonade of en een waterijsje 80cent, Schappelijke prijsjes dus.

Als we weer eens teruggaan gaan we zeker het avontureneiland nog eens bezoeken, maar wel als het lekker warm weer is!

Kameleondorp met kinderen: onze ervaring

We hebben een leuke dag gehad bij het Kameleondorp met de kinderen. De meiden hebben lekker gespeeld. Omdat het wat regenachtig was, hebben we niet alles kunnen doen. Bijvoorbeeld het spelen op het erf in het dorp Lenten. Als we nog eens naar het Kameleondorp en het avontureneiland gaan, dan plannen we het op een dag als het mooi weer is. Ik heb het idee dat je dan nog meer uit je dag kan halen!

Ik miste op de site wel wat informatie:
– Hoe zit het met parkeren? (kan dus gratis)
– Hoe zit het met het vervoer eiland-dorp qua tijden? (niet helemaal duidelijk)
– Is er wifi beschikbaar? (als het werkt wel)
– En kun je je ergens omkleden op het avontureneiland (ja)

Lees verder op de website voor de praktische info
Bekijk meer leuke uitjes met kids
Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.