Leuke boeken – 15+ leestips voor tijdens de vakantie

0

Op zoek naar leestips voor leuke boeken? De bloggers van Reistipsmetkids.nl delen hun tips!

Zodra een volgende vakantie in het zicht komt, starten veel mensen met het verzamelen van de benodigde reisartikelen. Ik ook, maar dan eigenlijk alleen maar gericht op één onderdeel: boeken. Iedere vakantie neem ik een enorme stapel boeken mee, en meestal lees ik ze allemaal. Ook al reizen we meestal met enkel handbagage, en lees ik nog niet digitaal, er gaan minstens vijf boeken mee.

Leestips voor boeken (romans, trillers, chicklits)

Tweede Wereldoorlog

Blogger Anouk tipt onder andere Wij waren de gelukkigen van Georgia Hunter. Dit boek gaat over een Joodse familie met vijf broers en zussen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De broers en zussen raken over alle werelddelen verspreid. Het boek leg je niet zomaar meer weg.

Onlangs las ik het boek De verloren kinderen, van Diney Costeloe. Het verhaal gaat over kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerd. Rita en Rosie zijn 9 en 5 jaar oud als hun moeder zwanger raakt van een gewelddadige man. Ze staat de kinderen af ter adoptie. Rosie en Rita emigreren naar Australië. Het is een heel indringend en ook wel een verdrietig verhaal. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, dan is dit boek zeker een aanrader. 

De keuze van Edith Eger is meer een levensverhaal dan een roman. Edith Eger overleefde een concentratiekamp toen ze zeventien was. Inmiddels is ze negentig jaar en ze is wereldwijd bekend als psychotherapeut. Dit boek heb ik al twee keer gelezen en ik raad het aan iedereen aan.

Voor wie ik heb liefgehad van Marcel Vaarmeijer las ik heel snel uit. Een eigenzinnige oma woont in een verzorgingshuis. Op een dag komen haar oude dagboeken met de post binnen, haar verpleger leest deze aan haar voor. Indrukwekkend en soms ook grappig.

De baby’s van Mauthausen van Wendy Holden gaat over drie zwangere Joodse vrouwen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz belanden. Ze houden hun zwangerschap geheim. De vrouwen bevallen tijdens een massatransport naar Mauthausen. Deze moeders en hun kinderen overleven de gruwelen. Op de 65ste bevrijdingsdag van het concentratiekamp Mauthausen ontmoeten de kinderen elkaar. Dit boek is heel erg indrukwekkend!

Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay is het verhaal over de tienjarig Sarah, die met haar moeder en vader wordt opgepakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sarah zag nog kans om haar broertje te verstoppen in hun huis. Zestig jaar later schrijft een journaliste een verhaal over deze razzia. Ze komt dan het verhaal van Sarah tegen en gaat op onderzoek uit. Wederom een heel indrukwekkend boek!

Romans

De boeken van Hendrik Groen, Pogingen om iets van het leven te maken en Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar staan hoog op mijn leeslijst. Anouk las ze al en raadt ze zeker aan.

Ook raadt Anouk Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck aan (lees haar andere boeken ook). Dit boek is het eerste deel van een trilogie. Een heel mooi boek over verbinding en zelfreflectie.

Het einde van de eenzaamheid van schrijver Benedict Wells gaat over Jules, een jongen die al vroeg moet leren omgaan met de dood. Jules lag twee dagen in coma, daarna komen zijn herinneringen terug.

Wie het mooist valt van Sara Novics gaat over Ana Jurić, hoe het met haar ging tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog en hoe het gaat in 2001 als ze in New York woont. Ze gaat terug naar Kroatië, met het doel om het verleden te verwerken. Blogger Anouk raadt dit boek aan.

De geniale vriendin van Elena Ferrante las ik onlangs. Dit is het eerste deel van een trilogie, de volgende twee boeken uit deze serie lees ik binnenkort. Het verhaal gaat over twee meisjes die opgroeiden in het Napels van de jaren vijftig. Een roman, het verhaal bouwt niet heel snel op en er zit amper spanning in het verhaal. Evengoed vond ik het een mooi boek en ik ben heel benieuwd hoe het verhaal verder gaat.

Blogger Sigrid tipt het boek Eat, pray,Love van Elizabeth Gilbert. Het verhaal gaat over een zoektocht van een vrouw die net gescheiden is in Italië, India en Indonesië. Ga je naar een van deze bestemmingen op vakantie, dan is het boek direct al een aanrader. Het is een mooi reisverslag gecombineerd met inzichten over haar persoonlijke groei.

Thrillers

Het meisje in de trein van Paula Hawkins werd aangeraden door blogger Nathalie. Ik las het een tijd geleden ook en zat helemaal in het verhaal. Iedere dag zit Rachel in dezelfde trein. Iedere dag stopt de trein voor een rood sein. Rachel kijkt dan een achtertuin en een huis in. De mensen die daar wonen heeft ze bijnamen gegeven. Langzamerhand blijkt dat er meer aan de hand is.

Zoek je een heel dik boek mee op vakantie, lees dan Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Het boek gaat over een man die een van de beste spionnen ter wereld is. Hij onderzoekt een moord. Wel wat voorspelbaar, maar niettemin vond ik het een heerlijk vakantieboek.

Ik reis alleen van Samuel Bjørk vond ik heel erg spannend, en ik las het in een ruk uit. Een boek over het onderzoek naar de moord op een meisje van zes.

Andere tips van Nathalie voor thrillers zijn boeken van Karen Slaughter, Saskia noort, Tess Gerritsen, Dan Brown en Kjell Ola Dahl.

Chicklits

Ik weet het: deze boeken zijn vaak enorm voorspelbaar. Maar dit genre vind ik heerlijk om te lezen tijdens een vakantie.

Cecilia Ahern is de schrijver van het succesvolle boek PS: I Love You. Sindsdien schreef ze nog meer boeken. Onlangs las ik Toen ik jou ontmoette. In dit boek maak je kennis met dertiger Janine, die haar baan verliest en een jaar thuis zit. Niet erg diepgaand, wel een om uit te lezen.

Blogger Natalie tipt de boeken van schrijver Abbi Glines, met onder andere de boeken Alleen voor nu en Zo lang het duurt.

Andere schrijvers waarvan ik regelmatig boeken lees in dit genre zijn Jill Mansell, Sophie Kinsella en Rachel Gibson.

Heb jij nog leuke boeken gelezen waarvan je denkt: die moet je echt lezen? Deel het in de comments! 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.