Vakantie met een baby? Tips voor een trip van een maand

0

Een lange vakantie met een baby? Onze reislust is nog niet afgenomen met het ouderschap. De eerste reis met onze dochter maakten we toen ze 3,5 maand was. En met een bijna 6 maanden oude baby vertrokken we weer, voor een maand zelfs. Dat ging zo.

Anniek is getrouwd en moeder van Lis. Ze reizen graag en veel. Op haar website deelt zij leuke printables. 

Pre-baby tijdperk: reislust!

Toen ik nét zwanger was reisden we naar Berlijn, om daar een maand te blijven. We waren nieuwsgierig; hoe zou het zijn om ergens anders te leven? We zijn beiden zelfstandige creatieven en kunnen ons werk in principe overal voort zetten. Een hele andere manier van reizen – we werkten ondertussen dus gewoon door vanachter onze laptops – die zó goed beviel, dat we na terugkomst snel weer nieuwe plannen maakten. Een paar weken later verruilden we Nederland voor het zonnige Fuerteventura, wederom voor een maand. En wat was het heerlijk, elke dag op slippers!

Naar mate de zwangerschap vorderde, moesten de reisplannen even de koelkast in. En de eerste weken met een baby, tsja, dan kun je je eigenlijk nauwelijks voorstellen dat je óóit nog op reis zult gaan. Alles was zo nieuw, dat een simpel tripje naar de stad of een vriendin al als een militaire operatie voelde.

vakantie met een baby

Een maand op vakantie met een baby

Maar wanderlust kruipt waar het niet gaan kan. En dat werken op andere plekken was zo leuk. Dus vertrokken we vorig jaar toch ook. Weer naar Fuerteventura, en weer voor een maand. Met onze dochter dus, die toen bijna 6 maanden oud was. De komst van een kindje maakt het reizen zeker anders, maar het blijft reizen. De wereld ontdekken. Liefde!

Inpakken voor een vakantie met een baby

De uitdaging: inpakken! Pakken om een maand lang ergens te leven is al anders dan inpakken voor een vakantie. En nu kwam daar ook nog vanalles bij voor ons kleine meisje.

Om te bedenken wát we allemaal moesten meenemen, gingen we eerst na wat we gebruiken voor de basisactiviteiten: reizen (wandelwagen, autostoel), slapen (bed, matras), eten (wipper) en verzorgen (aankleedkussen, badje, hydrofiele doeken, sopjes en crèmes). En natuurlijk spelen (box, speelgoed, speelkleed). Dan wilden we ook nog naar het strand (strandtentje). En er moest natuurlijk gegeten worden (ons merk poeder bleek tijdens een eerdere reis in Frankrijk niet verkocht te worden, dus namen we nu het zekere voor het onzekere). Oh, en al die spullen moesten natuurlijk ook nog in koffers…

reizen met baby warm land

Word een minimalist

Dat ging natuurlijk nooit passen binnen het maximum aantal kilo’s en klonk bovendien meer als volksverhuizing. Omdat we ergens gaan wonen en werken is een bepaalde hoeveelheid comfort wel fijn, maar een hoop van die spullen zijn niet per se nodig. Box? Wipper? Badje? Gemakkelijk thuis, maar niet onmisbaar. We moesten slim inpakken. Dit is hoe we het deden.

Lees ook: mijn tips voor een vakantie met baby

Enkele handige tips voor het reizen met een klein kindje

 Een kindje tot 2 jaar mag gratis meereizen op schoot. Je mag wel bagage meenemen voor je minipassagier, de toegestane hoeveelheid verschilt echter per vliegtuigmaatschappij.
 Een wandelwagen meenemen in een vliegtuig is niet heel handig, neemt vooral veel ruimte/gewicht in beslag en mag je niet meenemen tot aan de slurf. Een buggy wel. Omdat we de buggy veel zouden gaan gebruiken en onze dochter nog geen 6 maanden was, kochten we een wat steviger model dan een paraplubuggy.
 Een aankleedkussen is handig, niet alleen als je ergens voor langere tijd blijft, maar ook in het vliegtuig. Iemand vertelde mij ooit dat ze haar kleintje daarop op schoot hadden gelegd om te slapen.
 Over slapen gesproken. We hadden natuurlijk geen invloed op de vliegtijden, maar gelukkig waren deze voor de reis naar Fuerteventura heel gunstig: overdag en we zouden ’s avonds rond bedtijd gearriveerd zijn. Natuurlijk moest ons kleine moppie wel slapen tijdens de reis – dat heb je nu eenmaal met een kleine baby. Ze heeft even in de buggy liggen tukken en in het vliegtuig in mijn armen. Met zo’n kleintje gaat dat nog wel, inmiddels is ze ouder en wordt dat lastiger. Maak je een lange vliegreis met een jong kind, dan is de BedBox van JetKids misschien een uitkomst om in het vliegtuig te slapen.
 Drinkt je baby poedermelk, neem dan een thermosfles met heet water mee het vliegtuig in. Deze kun je gewoon op het vliegveld laten vullen bij een koffietentje na de controles. Zo kun je altijd een fles bereiden.
 In ons Airbnb huis waren geen babyvoorzieningen en dus moest er wel een campingbedje mee.
 Een maand lang een autozitje huren is net zo duur als het kopen van twee, drie nieuwe zitjes. Wij namen daarom onze eigen autostoeltje mee.
 Het bedje en het autostoeltje zijn best grote items. Gelukkig konden we een Stokke Prampack lenen waar we deze in konden stoppen. Ja, ook de maxi cosi! Echt een ideale, stevige tas die dus ook goed van pas komt voor andere items dan een wandelwagen.
 Het huis had een stenen vloer dus wilden we graag een dik speelkleed, ook door de afwezigheid van een box. We namen daarom een foam speelmat mee die uit puzzelstukken bestaat: dit is makkelijk klein te maken. Een baby van 6 maanden komt gelukkig nog niet zo ver, dus dat was voldoende ruimte om op te spelen.

Onze gouden tip

Misschien nog wel de beste reistip: blijf relaxt – of probeer het in ieder geval. Ook wij waren natuurlijk benieuwd hoe het vliegen zou gaan, maar bleven wel ontspannen. En ons moppie ook: die heeft de hele reis werkelijk geen kik gegeven! Het helpt ook als je naar een bestemming gaat die je kent.

Onze volgende vakantie met een baby

Binnenkort vertrekken we weer. Wederom voor een maand vakantie met een baby, dit keer naar Portugal. Ook voor deze trip zullen we weer nuchter nagaan wat we écht nodig hebben op reis met een klein kindje!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.